Aktív, passzív, autonóm és a többiek
7

Aktív, passzív, autonóm és a többiek

0 2606

Energiatudatos építés-felújítás kapcsán gyakran hallunk aktív és passzívházról, alacsony energiájú vagy akár autonóm házakról, amikről sejtjük, hogy valami környezetbarát, nagyon zöld, jó dolgot jelentenek számunkra, de tudjuk-e miben is különböznek ezek a fogalmak egymástól?

 

Néhány fogalom, melyek felmerülhetnek, ha szeretnénk energiatakarékos épületet:

Ezeknél az épületeknél is vannak alacsonyabb és magasabb szintű kategóriák, bizonyos szempontból egy aktív ház magasabb szintet képvisel, mint egy passzív ház.

Ennek sorrendje a következő:

 1. alacsony energiájú házak
 2. passzívházak
 3. (közel) nullenergiás házak
 4. aktívházak
 5. autonóm házak

 

 1. alacsony energiájú házak:

(“low-energy building“)

Olyan épületekről beszélhetünk, melyek fűtési energiaigénye nem haladja meg az 50-60 kWh/m2évet, azaz az épület fűtéséhez legfeljebb 5 liter fűtőolaj vagy 5 m3 földgáz elegendő m2-enként. Vagy a teljes energiaigény – mely alatt a melegvíz használathoz, főzéshez, világításhoz szükséges energiát értjük – nem több 90 kWh/m2évnél.

 

 1. passzív házak:

Ezeknél a házaknál a megfelelő termikus komfortérzet eléréséhez az épülettömeg, tájolás és térszervezés tudatos kialakításával, a hőhídmentesség, a pára és légzáró képesség fokozásával, az energiaveszteség minimalizálásával, az éves fűtési energiaigény kisebb, mint 15 kW/(m2év).

Ennek minősítését, a passzívház tanúsítást a darmstadti Passzívház Intézet által felhatalmazott minősítő szervek végezhetik el. Bizonyos követelményeknek mindenképp meg kell feleljen az épület:

 • fűtési energiamutató: max 15 kWh/(m2év)
 • légtömörség-vizsgálat légcsere n50: max 0,6 h-1
 • összes primerenergia mutató: max 120 kWh/(m2év)

A veszteségek csökkentése a geometria tudatos kialakításával, felület/térfogat arány helyes megválasztásával, homlokzati falak, aljzat, tető hőszigetelésével, légtömörség fokozásával, hőhidak kiküszöbölésével, nyílászárók helyes megválasztásával, kontrolált szellőztetéssel érhető el. Passzívháznál a komfort, a környezet és az energiafelhasználás szempontjait vesszük figyelembe.

 

 1. (közel) nullenergiás házak:

Lényege, hogy a ház fenntartásához nem kell idegen energiát felhasználni, hiszen a ház maga termeli meg a működéséhez szükséges energiákat megújuló energiákkal biztosítva azt.

Manapság ez jellemzően csak a fűtési/hűtési energiára vonatkoztatható, mert a villamosenergia és a melegvíz előállításához szükséges energia függ az épület rendeltetésétől és a használattól. Ezt az energiaigényt megújuló energiaforrásokból nyeri – az „importált” primer energia és az „exportált” primer energia éves szinten közel nulla.

 

 1. aktív házak

Megújuló energiákat hasznosít az épület, elsősorban szoláris alapon, tehát gépészeti eszközökkel gyűjtik be, tárolják és hasznosítják a nap, föld, levegő, talajvíz energiáját.

Alapvetően azért kapta az aktív nevet, mert több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

Egy minősített aktív háznak már jóval több szempontnak kell megfelelnie, mint például egy passzívháznak. Itt már figyelembe veszik például a belső téri légállapotokat, a belső hőmérsékletet, az energiaellátást, energiaigényt, primer energiaigényt, vízfogyasztást, azt hogy a helyiségekbe mennyi napfénynek kell bejutnia, hogy az épület fenntartható szempontok alapján épüljön, és azt is hogy mennyire terheli a környezetét az építést és az élettartamot is figyelembe véve.

 

 1. autonóm ház:

Önellátó épület, mely a közműhálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna) függetlenül is működőképes. Nagyon alacsony energiaveszteséggel rendelkezik, energiatakarékos berendezéseket és szelíd technológiákat alkalmazva pótolja energiaigényét, a szennyvizet saját telkek belül kezeli.

 

Viszonyításképpen:

Amennyiben közelítőleg 1 l tüzelőolaj = 1 m3 földgáz = 10 kWh/m2év, akkor az energiafogyasztása:

- a hőszigeteletlen épületeknek:

~250-300 kWh/m2év

- a hőszigetelő falazóblokkból épült épületeknek:

~160-180 kWh/m2év

- az alacsony energiafogyasztású házaknak:

~60 kWh/m2év

- a passzív házaknak:

~15 kWh/m2év

- a közel nulla energiaigényű házaknak:

~0 kWh/m2év

 

 

 

készítette: 

Tóth Annamária

okleveles építészmérnök