Napelem fogalmak

Életemben nem találkoztam annyi önjelölt napelemes szakértővel, mint az utóbbi években… gondoltam ennek ellenszereként rendet teszek és sok kérdést, aktuális témát megvizsgálok, nem csak a szolár területen, de energiatárolás tekintetében is.

Elsőként tisztázzuk, milyen típusú, nagyságú vagy kategóriájú rendszereket lehet telepíteni:

  1. HMKE (háztartási méretű kiserőmű) azaz maximum 50 kW összinverter kapacitású rendszer, KIF-es (kisfeszültségű) vételezés esetén. Családi házakon, kisebb fogyasztású cégeknél jellemző.
  2. Önfogyasztás csökkentés melletti betáplálásra már csak KIF-es vételezés esetén, belterületen 51 és 150 kW AC azaz inverter összteljesítmény között van lehetőség; ebben az esetben nincs visszatáplálás elleni védelem, a fel nem használt energia a közcélú hálózatba betáplálásra és értékesítésre kerül.
  3. Visszatáplálás mentesítéssel ellátott rendszer: KIF-es vételezés esetén 50 KW fölött, KÖF-ös (középfeszültségű) vételezés esetén, gyakorlatilag 1 kW AC inverter kapacitástól telepíthető. A valóban hasznos rendszerméret 100 kW AC inverter teljesítménytől a több MW-ig is terjedhet. Ebben az esetben csak fogyasztás kiváltás a telepítés célja, közcélú hálózatba nem kerülhet sor betáplálásra. A rendszer csak akkor termel és olyan mértékig, amekkora fogyasztás van az adott telephelyen/mérőn. Pl.: ha hétvégén nem megy az üzem, nincs munkavégzés, akkor a napelemes rendszer sem termel.
  4. Napelempark: itt kifejezetten csak a közcélú hálózatba betápláló, kereskedelmi célú telepítéseket értjük. Ma már ehhez kapacitáskiosztási eljáráson kell részt venni, mögöttes hálózatfejlesztéssel, piaci átvételi árral kalkulálva. A „van egy kis földem” tipikus esete, de ritka hogy a hálózati szabad kapacitás és a terület elhelyezkedése lehetővé tegye a beruházást.