Épületenergetikai korszerűsítés

Azon alapelvet figyelembe véve, hogy egy épület fizikai élettartama átlagosan száz év, és a meglévő épületállomány újjal való felváltása jelen ütemben több mint egy évszázadot igényelne, a figyelmet egyértelműen nem csak az új épületek felé kell összpontosítanunk, hanem a meglévő épületek energetikai minőségének javítására is.

Napjaink döntései kihatnak környezetünk jövőbeli helyzetére mind energetikai, mind gazdasági, mindig pedig ökológiai vonatkozásban.
Felmérések szerint a Magyarországon felhasznált összes energia mintegy 40%-át az épületeinkben használjuk el, s ennek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. Az épületeink a legnagyobb CO2 kibocsátók, jócskán megelőzve az ipart, a közlekedést és a földhasználatot. Az energiaszámlák a családok és közintézmények költségvetésének egyre nagyobb hányadát teszik ki, a nemzetgazdaság szintjén pedig a fűtési célú földgáz igény az importfüggőség alapvető okát képezi.

Mindezek okán a 21. század egyik legkritikusabb és legtöbb figyelmet igénylő területe a fenntarthatóság, energiafelhasználás szempontjából pedig meglévő épületeink energetikai korszerűsítése, hőszigetelése, épületgépészeti fejlesztése rendkívül fontos.

A meglévő épületek energetikai minőségének javítása komplex tervezési és gondos kivitelezési munkát igényel az alábbi okokból:

  • Az energetikai korszerűsítést szigorú és bonyolult jogszabályok szabályozzák. Cégünk a korszerűsítések tervezését mindig az aktuális jogszabályi és esetleges pályázati környezet feltárásával, és az esetlegesen szükséges engedélyezési eljárások számbavételezésével végzi. A vonatkozó rendeletek alapján az előírásokat, követelményeket kielégítő alternatívákat határozunk meg, valamint lefolytatjuk a szükséges egyeztetéseket.
  • Az épülethatároló szerkezetek hőszigetelése/cseréje komplex épületfizikai számításokat igényel, hogy biztosítani lehessen az épület egyes szerkezeteinek, illetve az épület egészének mind hőtechnikai, mind páratechnikai szempontú megfelelőségét, illeszkedését, minimalizálni lehessen a hőhidak hatását, és egy egészséges belső tér feltételeit lehessen megteremteni.
  •  Az igazán energia-hatékony, korszerű épületek a hőszigetelésen kívül modern, gazdaságos épületgépészeti megoldásokat és megújuló energiatermelést is igényelnek.
  • Az energetikai korszerűsítés akkor lehet hatékony, ha a kivitelezése gondosan, szakértelemmel történik.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Érdekli valamelyik szolgáltatásunk? Többet szeretne tudni róla? Írjon nekünk!
Üzenet küldése