Erős és gyenge áramú hálózatfejlesztés

Cégünk vállalja erős- és gyengeáramú kivitelezések lebonyolítását az előkészítéstől egészen a kivitelezésig.

  • Kapcsolószekrények gyártása és beépítése
  • Hőközpont szekrények gyártása és beépítése
  • Mérőhelyek kiépítése: direkt, áramváltós
  • Világítástechnika kiépítése és korszerűsítése

Emellett szakembereink segítségével Villám- és érintésvédelmi szakvélemény készítését, az elkészült rendszerek teljeskörű felülvizsgálatát, valamint nagy magasságban való munkavégzést ipari alpin technikával.

Miért fontos ez?

A jó világítást előre tervezni kell a villanyszerelő bevonásával, hiszen számtalan tényezőt figyelembe kell vennie mind a megrendelőnek és a villanyszerelőnek. A világítás értékét műszerrel lehet mérni, így könnyen ellenőrizhető a hatékonysága a világítási rendszereknek. A világítási értékek meghatározására léteznek előírások, melyeknek segítségével könnyen kialakíthatóak a különböző funkciókhoz szükséges fényviszonyok.

A műhelyekben például sokszor alkalmaznak fénycsővel működő világítást, ahol kifejezetten zavaró lehet a vibráló fénycső illetve kompakt cső. Az ilyen fénycsöveket mindenképpen érdemes kicserélni. A feketedő végű csövek már kevesebb fényt adnak. Raktárakba célszerű mozgásérzékelőt szerelni, hiszen csak akkor kapcsolódnak be, ha mozgás van a raktárban. A kültéri világításhoz alkonykapcsoló szerelés indokolt, ennek segítségével megoldható, hogy csak akkor kapcsolódik be a kültéri világítás, ha a fényviszonyok ezt szükségessé teszik.

A mesterséges világítás kialakításához kellő gyakorlattal rendelkező villanyszerelő nagyon sok hasznos tanácsot tud adni a világítás villanyszerelés munkavégzéséhez. A megfelelő jó világítás kialakításánál szerepe van a fal színének, bútorok és berendezési tárgyak elhelyezésének és színének is. A lámpatestek kiválasztásánál figyelembe kell venni az esztétikai, minőségi és ár szempontokat, továbbá milyen izzókat kívánunk használni bele értve foglalat méreteket és típusokat. Általában az E 27-es porcelán foglalatok nyújtanak a legtöbb lehetőséget. A lámpatest bura mérete is lényeges, itt az a nagyobb méret és a hő távozását legjobban elősegítő változat a legjobb megoldás.

A világítást több csoportra célszerű bontani, hogy kellő komfort érzetet tudja biztosítani. Mindig oda kerüljön a fény, amire szükséges. Minden csoport külön-külön lekapcsolható legyen, ezzel a felhasznált villamos energiát tudjuk csökkenteni. A helyiségnek ki kell alakítani az általános világítást, a helyi világítást és a hangulat, rejtett világítást. Természetes a helyiségek funkcióját is figyelembe kell venni a világítás tervezéséhez.

A villanyszerelő kötelezettsége a villanyszerelési munka befejezésekor érintésvédelem hatékonyságának az ellenőrzése.

A külső részek villanyszerelésénél nagy hangsúlyt kell helyezni a megfelelő és biztonságos érintésvédelmi rendszer kialakítására. Hiszen az itt szerelt villamos berendezések, vezetékek és kábelek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak is. A megfelelő védettségeket szigorúan be kell tartani, a védővezetők folytonosságát ellenőrizni kell. A külső részre külön áramvédő kapcsoló beépítése szükséges, hogy független legyen a lakás villamos fogyasztóitól. Vagyis ha lekapcsol az áramvédő (Fi relé) kapcsoló a külső részen, (mivel itt nagyobb a lehetősége, mint a lakásban) nem zavarja a lakás üzemelését egy egy esetleges hiba esetén.

Túlfeszültség védelem és villámvédelem

A villanyszerelő szakmában a villám és túlfeszültség-védelem is a villanyszerelés része bele értve az érintésvédelmet is. A villámvédelemmel kapcsolatos műszaki leírásokat a korábban érvényben lévő MSZ 274 szabvány fogalmazta meg.

A villámvédelem és túlfeszültség védelem témakörét komplex feladatként kell kezelnünk, mert a teljes védelem együtt adja majd a megfelelő védelmet.

A teljes védelem a következő részekből áll össze

Külső védelem: az épületen elhelyezett felfogó, levezető és földelő rendszer. Ez közvetlen villámcsapás esetén a villámcsapás egyik felét levezeti a rendszeren keresztül a talajba, mellyel védekezünk a közvetlen gyújtó és romboló hatások ellen. Itt fokozott figyelmet kell fordítani a besorolásból adódó villámvédelmi fokozat megvalósítására. A megfelelő minőségi anyagok alkalmazása, a tűzi horgonyzott anyagokat kell előnyben részesíteni. A felfogó és levezető rendszer távolság tartása az épülettől, a vizsgáló összekötő és a földelő vezető mechanikai védelme is nagyon lényeges.

Belső védelem: a villámcsapás azon részét, mely átjut a külső védelmen, a belső védelemnek kell levezetnie, induktív, kapacitív hatások, átkötések, EPH kialakítások részét képezik a védelemnek. Az EPH kialakítások potenciál kiegyenlítések nemcsak a villámvédelem, hanem az érintésvédelem szerves részét is képezik. Itt az épületen belüli csövek, melyek a külső levezetővel futnak párhuzamosan vagy a felfogó rendszer közelében lévő tetőn belüli tartályok is érintettek.

Túlfeszültség védelem: a külső hálózatokon keresztül is be tudnak jutni az épületbe veszélyes mértékű túlfeszültségek, ezek ellen a több lépcsős megoldások jelenthetnek megfelelő védelmet. Az erősáramú hálózat védelmét a fogyasztásmérő előtt kell kezdeni “B” illetve “B” + “C” fokozatú védelemmel. Ugyanezen elv alapján a gyengeáramú (telefon, tv kábel) hálózatnak a többlépcsős védelméről is gondoskodni kell.

A védelem kompletten csak komplett védelmi rendszer kiépítésével hatékony, a rész védelem nem hatékony.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Érdekli valamelyik szolgáltatásunk? Többet szeretne tudni róla? Írjon nekünk!
Üzenet küldése