Hőszigetelés

Az épületek energiaveszteségének legjelentősebb része az épülethatároló szerkezeteken át történik, ezért azok hőszigetelése rendkívül fontos feladat. Az összes energiaveszteség 25-40%-a jut a homlokzati falakra, 10-30%-a tetőre/padlásfödémre, és 5-15%-a a pincefödémre/talajon fekvő padlókra.

A falak, födémek, tetők szakszerű hőszigetelése hőtechnikai és páratechnikai méretezést igényel, továbbá figyelembe kell venni tűzvédelmi, technológiai, rögzítés-technikai és egyéb megfontolásokat is. Emiatt az épülethatároló szerkezetek hőszigetelése minden esetben pontos tervezést, gondos kivitelezést és minőségi anyaghasználatot igényel.

Épületenergetikai tanácsadás illetve tervezés során a költségoptimalizált energetikai követelményszintet kielégítő hőátbocsátási tényezőjű épülethatároló szerkezeteket tervezünk (pl: Homlokzati fal esetén Umax=0,24 W/m2K; Tetők, padlás- és árkádfödémek esetén Umax=0,17 W/m2K), szem előtt tartva a költséghatékonyságot és a Megrendelői igényeket.

A külső/fűtetlen illetve fűtött terek közti falak hőszigetelésénél fontos a megfelelő anyaghasználat. Vályog, terméskő  és magas pára-áteresztőképességű falak esetén szálas hőszigetelés javasolt, hogy megőrizzük a fal kedvező páratechnikai tulajdonságait. Ugyancsak szálas hőszigetelés javasolt a pincefödémek alsó oldali hőszigetelésénél, továbbá az árkádfödémek esetén és a homlokzati falakon a tűzterjedési gátaknál. A homlokzati falak lábazatán, valamint a talajjal érintkező falak esetén vízhatlan extrudált polisztirolhab vagy formahabosított hőszigetelő táblák használhatók. Polisztirolhab hőszigetelés esetén érdemes minél alacsonyabb hővezetési tényezőjű, pl. grafitpor adalékos hőszigetelést alkalmazni, mivel ez kisebb vastagságban képes a szükséges hőszigetelő képességet biztosítani a fal számára, rögzítése rövidebb dűbelekkel lehetséges, továbbá kisebb ablakkávákat eredményez, ezáltal jobb benapozást és esztétikai hatást keltve. A hőszigetelő táblák dűbelezését emeletes épületek esetén szélszívásra méretezni szükséges, de használatukat már földszintes épületnél is ajánljuk a táblák párnahatásának megelőzése érdekében. A dűbelek jelentette pontszerű hőhidasság csökkentése érdekében mind a tervezés, mind a kivitelezés során a modern, alacsony hőhídveszteségi tényezőjű dűbeleket használjuk illetve ajánljuk.

A nem járható padlásfödémek szigetelése a legköltséghatékonyabb hőszigetelési forma. Alacsony bekerülési költség mellett magas energiamegtakarítást eredményez. Nem járható padlásfödémek esetén az üveggyapot hőszigetelést ajánljuk, rajta egy páraáteresztő de vízzáró felületfolytonos fólia takarással. Járható padlásfödémek esetén a faforgácslap járófelületű lépésálló táblás polisztirolhab jöhet számításba.

A lapostetők utólagos hőszigetelése jelenti általában a legnagyobb költséget egy épület felújítása során, mert itt nem csak a hőszigetelésről de a vízszigetelésről is gondoskodni kell, mely önmagában is költséges. Felléphetnek továbbá egyéb járulékos költségek, mint pl.: új csapadékvíz elvezető rendszer építése, attikamagasítás, stb. Lapostetőknél is fontos a szélszívás elleni méretezés, mely lehet mechanikai rögzítéses vagy leterheléses, továbbá a megfelelő vízelvezetés érdekében gondoskodni kell a megfelelő lejtésviszonyokról is. A lapostetők utólagos hőszigetelése akár egyenes, akár fordított rétegrend esetén gondos hő- és páratechnikai méretezést, továbbá szakszerű kivitelezést igényel.

Cégünk mind tervezés, mind kivitelezés során csakis első osztályú, megfelelő teljesítménynyilatkozatú/CE jelölésű, hosszú élettartamú, termékszavatossággal és rendszergaranciával rendelkező piacvezető márkák által gyártott termékeket használ.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Érdekli valamelyik szolgáltatásunk? Többet szeretne tudni róla? Írjon nekünk!
Üzenet küldése