Világítás-korszerűsítés

Világítástechnika

A világítási formák és megoldások hűen tükrözik a technikai fejlődésünket és a kor divat irányzatát is. A számos pályázati előírás és jogszabály adata korlát mellett egy létesítmény megtervezésekor az építésztervező igyekszik a természetes világítás adta lehetőségekből minél többet kihasználni.

Hisz a természetes világítás nem fogyaszt villamos energiát, így ez a legolcsóbb.

A mesterséges világítás kialakításához kellő gyakorlattal rendelkező villanyszerelő nagyon sok hasznos tanácsot tud adni a világítás villanyszerelés munkavégzéséhez. A megfelelő, jó világítás kialakításánál szerepe van a fal színének, bútorok és berendezési tárgyak elhelyezésének és színének is. A lámpatestek kiválasztásánál figyelembe kell venni az esztétikai, minőségi és ár szempontokat, továbbá milyen izzókat kívánunk használni bele értve foglalat méreteket és típusokat. Általában az E 27-es porcelán foglalatok nyújtanak a legtöbb lehetőséget. A lámpatest bura mérete is lényeges, itt az a nagyobb méret és a hő távozását legjobban elősegítő változat a legjobb megoldás.

A világítást több csoportra célszerű bontani, hogy kellő komfort érzetet tudja biztosítani. Mindig oda kerüljön a fény, ahova szükséges.

Minden csoport külön-külön lekapcsolható legyen, ezzel a felhasznált villamos energiát tudjuk csökkenteni.

A helyiségnek ki kell alakítani az általános világítást, a helyi világítást és a hangulat, rejtett világítást. Természetes a helyiségek funkcióját is figyelembe kell venni a világítás tervezéséhez.

A világítótestek érintésvédelmi szempontból I. érintésvédelmi osztályú (földelt), kettős szigetelésű és törpefeszültségűek lehetnek.

A villanyszerelő kötelezettsége a villanyszerelési munka befejezésekor érintésvédelem hatékonyságának az ellenőrzése.

Világítástechnikai mérések, dokumentálással: az előírt megvilágítási értékek műszeres vizsgálatára lehetőség van, melyet jegyzőkönyv formájában rögzíteni lehet.

Világítástechnikai szaktanácsadás: meghatározott világítási értékek vannak előírva a különböző helyiségekre és a tevékenység folytatásához. Ezeket a különböző módszerekkel tervezni lehet előre ma már.

Lámpatestek szerelése: a már előzőleg kialakított csatlakozó helyre szereljük fel a lámpatestet, megkeresve azt a legjobb elhelyezési formát, ahol a világítótest legjobb hatásfokot és esztétikai látványt nyújtja.

Lámpatestek cseréje: az elhasznált lámpatest cserével, jobb megvilágítás érhető el. Gondoljunk arra, hogy a fényvisszaverő felületek egy idő után elhasználódnak (mattul, porosodik, beég), így ezek után a csere indokolttá válik.

Fénycsöves lámpatestek: a fénycsöves lámpatestek sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak, mint a hagyományos izzóval ellátott lámpatestek. Lehetnek falon kívüli és álmennyezetbe süllyesztett kivitelűek. Ezek lehetnek hagyományos előtéttel szerelt, vagy újabban elektronikus előtéttel szerelt változat. Az elektronikus előtéttel szerelt változatot létesítsük előnyben a jobb műszaki paraméterek miatt.

Fényvetők: ezek a fém halogének csoportjába tartoznak, irányított fénynyaláb tartozik hozzájuk, gyakran össze vannak építve mozgás érzékelővel is.

Halogén lámpatestek: hatásfok szempontjából a normál izzóktól jobbak. Van 12 V-os transzformátorról működő (hagyományos transzformátorról táplált, illetve elektronikus előtéttel táplált) és 230 V-ról működő változat. Az elektronikus előtétnél lényeges, hogy transzformátort minél közelebb helyezzük el az izzók közelében, csillagpontos csatlakozással.

Kompakt csövek: ezek fénycső jellegű fényforrások elektronikus előtéttel működnek. Ma egyre jobban elterjed változat az energiatakarékossági szempontok miatt.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Érdekli valamelyik szolgáltatásunk? Többet szeretne tudni róla? Írjon nekünk!
Üzenet küldése