Napelem

Ami ötven évvel ezelőtt lehetetlennek tűnt, ma már valóság. Ami harminc évvel ezelőtt szokatlan volt, ma már rutinszerű megoldás. Ami tíz évvel ezelőtt hóbortnak látszott, napjaink élhető és elérhető alternatívája. A nap energiáját versenyképességünk és kényelmünk szolgálatába állítani 2016-ban a tudatos döntést hozó ember védjegye.

Bár sokszor sok helyen halljuk, hogy a megújuló energiát használni jó és megtérülő, elsőként mégis fontos egy alapfogalmat tisztáznunk. Téves berögzülés a hétköznapi szóhasználatnak, hogy a napelem és a napkollektor szavakat egymás szinonimájaként használják, holott a napelem a napsütés segítségével állít elő elektromos energiát, míg a napkollektor meleg víz előállítására alkalmas.
Az épületek – lapos vagy nyeregtetős – tetején, vagy speciális tartószerkezetekkel a földre telepített napelemek a napsugárzás hatására egyenáramot termelnek, melyet a szerkezet szerves részét képző inverter váltakozó árammá alakít. A napelem panelek hatékonysága kiviteltől, dőlésszögtől, kialakítástól és nem utolsó sorban a napsütéses és az árnyékos órák számától függően 14-20 százalék között mozog.
Hazánkban a napsütéses órák száma évente kb. 2000-2200 óra, mely adottságokkal egy 2,6 kW-os rendszer akár 3120 kWh éves hozam elérésére is képes. Ezen hozam segítségével teljes egészében kiváltható azonos mennyiségű villamos energia-felvétel.
Igen ám, de mi van akkor, ha felhős az ég? Áramunk akkor is lesz, bár kétségtelen, hogy kisebb hatásfokkal. Emellett az verőfényes augusztusi napokon megtermelt villamos energia vissza is táplálható az elektromos hálózatba, mely mínuszos számlaként íródik jóvá fogyasztásunkban – háztartási méretű kiserőművek esetén.
Ahhoz, hogy a szakemberek megfelelő kivitelű napelemekből álló, megfelelő méretű rendszert ajánljanak számunkra ismerniük kell a beépíteni kívánt ingatlan pontos helyét, fekvését, tájolását és az éves villamosenergia-fogyasztást. Fontos információ a beépíthető tetőfelület nagysága, a tető típusa – lapos, nyeregtetős – és a tetőfedés típusa – cserép, pala, lemez, zsindely -, valamint az, hogy a tető a korábbiakban beépítésre került-e, s statikailag megfelel-e a napelem telepítésére.
Ezek ismeretében egy jól kvalifikált szakember egy számunkra tökéletesen megfelelő és hosszú távon jól működő rendszert tud összeállítani, mellyel nemcsak fogyasztásunk csökkenthető, de egy olyan alternatívát teremtünk életünkben, mellyel a jelen megoldásával tehetünk a jövő élhetőbb valóságáért.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Érdekli valamelyik szolgáltatásunk? Többet szeretne tudni róla? Írjon nekünk!
Üzenet küldése